de Koffiefilter #52 met Marnix Pauwels

3 Posted by - 11 september 2014 - Koffiefilter

@marnixamsterdam, al langere tijd volg ik hem op Twitter. Verhuld in dierenverhalen of een gedicht schrijft hij over levensvragen, simpelheid, geluk én depressiviteit. Verwonderd door zijn zinnen nodigde ik hem uit voor een gesprek. De Koffiefilter #52 met Marnix Pauwels over de gevangenis van gedachten en wat er gebeurt in ons leven. ‘Morgen móeten we gelukkig zijn.’

Alles is een impuls
‘We zijn een product van toevalligheden’, vertelt Marnix. We zitten op een terras dat grenst aan een druk kruispunt in Amsterdam. ‘Je kunt jezelf goed voor de gek houden. We denken namelijk dat we alles zelf kunnen bepalen en de maatschappij wil ons dat ook doen geloven. Maar het is totale onzin.’ Tot een tijd geleden dacht Marnix dat zelf ook, als chronische control freak. En eerlijk gezegd denk ik dat ook vaak genoeg. Maar ons gesprek was voor mij weer het bewijs dat je niks kunt bepalen, dat alles gebeurt. Anders had ik hier niet met Marnix aan tafel gezeten.

Hij vertelt over de periode in zijn leven waarin zijn fantasievolle brein (dat nu veel vrolijkheid kan maken), vrijwel constant de ongelukkige kant opzocht. Een periode gestuurd door gedachten, klemgezet door gedachten, verlamd door gedachten. Via veel verschillende wegen van therapie, tekenen, muziek maken, eindeloos veel lezen maar bijvoorbeeld ook mindfulness, heeft hij ervaren dat het anders kan. Dat je afstand kunt nemen tot en van je gedachten. En je steeds meer realiseren dat je ze hebt, maar niet bént. We konden die ervaring met elkaar delen. Ik vanuit de gesprekken met m’n moeder en de stiltedag die ik bij haar mocht volgen. Zo zag ik in dat m’n eigen bedachte waarheden geen waarheid zijn en dat ik me niet hoef te verheugen op wat ik heb bedacht en er ook niet bang voor hoef te zijn. Als je in gedachten al verwachtingen creëert, dan zal de teleurstelling vaak genoeg het antwoord op deze verwachting zijn.

Morgen moeten we gelukkig zijn
Je wilt jezelf niet teleurstellen toch? Stop dan nu met bedenken dat je morgen echt je leven gaat veranderen. Dat je nooit meer zal snoepen, elke dag een boek gaat lezen en je ‘morgen echt gelukkig bent’. Het zijn allemaal gedachten die inspelen op onze onvrede, met doelen die we meestal niet bereiken. Zodat we uiteindelijk juist extra ontevreden met onszelf worden. Houd het reëel.

Mindfulness beschrijven Marnix en ik dan als volgt: leven met aandacht en jezelf vooral niet voor de gek houden dat je niks kan overkomen. Marnix zegt: ‘Je wordt een keer boos, verdrietig of verliefd. Dat ontstaat gewoon, en daar kun je je in je gevangenis van gedachten niet voor opsluiten of op voorbereiden. En zowel die emoties als de gedachten erover gaan ook weer weg. Je kunt de ruimte vinden om met dat circus van gedachten te leven en leren inzien dat alles gewoon gebeurt. Als je dat kunt voelen, gebeuren er nog steeds kutdingen, maar is de identificatie weg. Dan is het niet meer persoonlijk, en kun je de hele wereld aan.’

52 Koffiefiltergesprekken
De Koffiefilter is mijn moment van mindfulness. Zonder verwachting met iemand in gesprek gaan met het gegeven dat alles goed is wat er ontstaat. Het Koffiefiltergesprek met Marnix was voor nu het laatste gesprek van de Koffiefilter. ‘Waarom de laatste?’, vragen mensen. Omdat ik tegen mezelf heb gezegd dat ik dit 52 keer ging doen. Nu werk ik aan een moment om deze 52 keer goed af te sluiten. En misschien is dat moment wel een doorstart naar de tweede editie!

2 Comments

 • Laura de Baar 11 september 2014 - 10:40 Reply

  Ja, doorgaan, dit zijn mooie stukjes! Liefs

  • Marie Louise van Dorp 11 september 2014 - 11:50 Reply

   Dank je wel Laura, dat is goed om te horen! Veel liefs, Marie Louise

  Leave a reply

  de Koffiefilter, elke donderdag versgezet in je inbox

  * = verplicht veld