de Koffiefilter #46 met Quirijn Bolle

1 Posted by - 27 februari 2014 - Koffiefilter

Ik betrap mezelf er steeds vaker op dat ik even omfiets voor een bezoek aan supermarkt Marqt, ook als ik niet direct iets nodig heb. Uit nieuwsgierigheid, even rond kijken en inspiratie opdoen. Voor de Koffiefilter #46 ontmoette ik Quirijn Bolle, oprichter van Marqt, nu voorzitter van RvC. Een gesprek over erkennen van waarde en de waarom-vraag. ‘Met jouw euro in de kassa stem je op de weg naar verandering.’

Betalen voor waarde
Een nieuwe supermarkt, alsof we niet al genoeg winkels hadden waar we onze dagelijkse boodschappen konden doen. Daar dacht Quirijn anders over. Twee jaar lang ging hij door het land om zijn verhaal te vertellen en leveranciers te spreken voordat in 2008 de eerste Marqt werd geopend. ‘Ik werd voor gek verklaard’, vertelt Quirijn, ‘maar nu nog steeds ben ik er heilig van overtuigd dat het goed is wat ik doe.’ Ik vroeg Quirijn hoe je moed houdt als iedereen je steeds vraagt wanneer die winkel nou eens komt. Quirijn: ‘Als ondernemer ben je negentig procent van de tijd tegenslagen aan het verwerken. Bij de overige tien procent, gaat het zoals je wilt. Mijn gevoel dat het goed is wat ik doe en missie om onze maatschappij weer in balans te brengen, zorgen ervoor dat ik doorga.’

Sinds een jaar doe ik zelf bewuster boodschappen en ben ik bereid om meer te betalen voor brood gekneed en gebakken door een echte bakker. Het smaakt lekkerder en het geeft me een goed gevoel. Doe ik dan mee aan een hype of ben ik een bewuste consument? ‘Bij Marqt ontdekken we dat mensen weer bereid zijn om te betalen voor waarde. Dat het aantal winkels groeit, laat zien dat het geen hype is maar dat er iets aan het veranderen is. Met een euro bij ons in de kassa kun je stemmen op een beetje verandering. Een verandering waarbij je écht eten koopt in de supermarkt. Écht is het met respect voor dier, mens en milieu, als het dicht bij de natuurlijke oorsprong blijft en zonder toegevoegde E-nummers’, vertelt Quirijn.

Waarom?
Na jaren lang heel hard werken heeft Quirijn vorig jaar een stap terug gedaan bij Marqt. Als voorzitter van de Raad van Commissarissen is hij nu nog steeds nauw betrokken bij de ontwikkelingen van de supermarkt, maar niet meer druk met de dagelijkse werkzaamheden. ‘Ik heb geleerd dat je soms stil mag zijn, dat je niet alles hoeft te doen of overal bij moet zijn.’ Quirijn geeft me nog het volgende advies: ‘Neem af en toe de tijd en ruimte om jezelf de vraag te stellen: waarom?’ Als ik mezelf de waarom-vraag stel over waarom ik doe wat ik doe, dan is dat omdat ik wil ontdekken, mijn nieuwsgierigheid volg en mensen wil inspireren om samen iets waardevols neer te zetten. En om het geld? Nee, bij alles wat ik doe, is geld nooit mijn eerste doel. Misschien komt dat over als een hype, maar ik weet dat ik dan écht ben.

De Koffiefilter
Met een persoonlijke koffiefilter nodigt Marie Louise voor elke donderdag iemand uit om met een kop koffie samen van gedachten te filteren. Na afloop lees je op dekoffiefilter.nl over de opvallende, leuke of leerzame punten uit het gesprek en zo staan er eind dit jaar 52 koffiefilters vol inspiratie, ontdekkingen en energie online.

No comments

Leave a reply

de Koffiefilter, elke donderdag versgezet in je inbox

* = verplicht veld