de Koffiefilter #45 met Jaap Korteweg

1 Posted by - 20 februari 2014 - Koffiefilter

Heb je al eens van De Vegetarische Slager gehoord? Ja, je leest het goed: iets vegetarisch dat lijkt op vlees, kan dat? Voor de Koffiefilter #45 sprak ik met de oprichter, Jaap Korteweg. Aan zijn keukentafel ging het gesprek niet alleen maar over vegetarisch vlees, maar ook over het bereiken van succes en eigen ontwikkeling. ‘Laat je het eigenwijze je niet afleren.’

Vlees is (nu nog) onze moraal
Jaap heeft met De Vegetarische Slager een uitdagende missie. Hij wil de grootste slager van de wereld te worden. Om dit te bereiken vertelt hij dagelijks het verhaal van de Vegetarische Slager aan grote en kleine groepen met als voorwaarde dat iedereen het ook zal proeven. De reacties zijn erg positief. Zo veroverden ze met hun vegetarische gehaktbal o.a. de derde plaats bij de gehaktballenwedstrijd van De Telegraaf. Ik vroeg Jaap wat hij nodig heeft om met de Vegetarische Slager de wereld over te groeien. Jaap vertelt: ‘Vlees is nu de norm. Veel mensen vinden het vanzelfsprekend weten nog niet wat ze zonder moeten. Met de nieuwe generatie vlees- en visvervangers willen we een alternatief bieden waarmee we het makkelijk voor ze maken om hun gewoonte aan te passen. Om verder te groeien hebben we sympathie en klanten nodig. We zijn nu nog te klein om de concurrentie aan te kunnen. We nodigen de wereld uit om mee te denken zodat we dit alternatief voor vlees laten slagen. Met onze producten zorgen we ervoor dat mensen een nieuwe stap kunnen zetten.’ Ook supermarkten vinden het blijkbaar lastig om hier in te veranderen want op biologische en vegetarische producten zit nu nog een hogere marge dan op gewoon vlees. ‘We zijn succesvol als we de vegetarische kiloknaller bij de supermarkt hebben bereikt’, zegt Jaap.

Geef het geluk een kans
Hoe langer ik met Jaap spreek hoe meer ons gesprek over ondernemen en over persoonlijke groei gaat. Jaap is een doorzetter. Als achtste generatie boer was hij de eerste biologische akkerbouwer in Brabant en heeft hij in de biologische wereld mooie ontwikkelingen gezorgd. Ik vraag of hij een tip heeft voor mij om als ondernemer te kunnen blijven groeien. “Laat je het eigenwijze je niet afleren. Ideeën moet je de ruimte geven ook al is dat eng. Geef het gelukt een kans.” Nu ik gestopt ben als docent bij de HvA is er weer tijd en ruimte om nieuwe projecten op te pakken. Ik vind het dan soms moeilijk om te kiezen tussen ‘wat moet of van je verwacht wordt’ en ‘wat ik wil ook al weet ik niet wat er uitkomt’. Dat laatste lijkt me het belangrijkste maar ook een hele reis om daar de juiste vorm aan te geven. Jaap zegt: ‘Goed luisteren naar mensen, maar neem  “wijze raad” niet aan als je niet overtuigd bent. Waak ervoor dat je jezelf achteraf niet kunt verwijten dat je het niet geprobeerd hebt.

De Koffiefilter
Met een persoonlijke koffiefilter nodigt Marie Louise voor elke donderdag iemand uit om met een kop koffie samen van gedachten te filteren. Na afloop lees je op dekoffiefilter.nl over de opvallende, leuke of leerzame punten uit het gesprek en zo staan er eind dit jaar 52 koffiefilters vol inspiratie, ontdekkingen en energie online.

2 Comments

 • Olga van Weelie 21 februari 2014 - 11:10 Reply

  Heerlijk! Dit had ik weer even nodig. Door jullie gesprek en jouw Koffiefilter ben ik weer aangemoedigd om mijn eigen stappen te zetten. Ga jij ook vooral door met waar je hart ligt (en licht : ) Shine!

  • Marie Louise van Dorp 26 februari 2014 - 18:58 Reply

   Dank je wel Olga! Ik zal m’n hart blijven volgen en verheug me op wat er dan mag ontstaan. Succes!

  Leave a reply

  de Koffiefilter, elke donderdag versgezet in je inbox

  * = verplicht veld