de Koffiefilter #42 met Philippine Putman Cramer

1 Posted by - 20 december 2013 - Koffiefilter

Drie weken geleden op een doodgewone maandagmorgen aan het werk op m’n freelance werkplek, zie ik in mijn ooghoek een bekend gezicht binnenlopen. Na twaalf of dertien jaar ontmoet ik opnieuw Philippine Putman Cramer. Al snel gaat ons gesprek over ondernemen, waar je krachten liggen, hoe je je energie het beste verdeelt en wat we nou echt willen doen in het leven. Genoeg gespreksvoer om er met de Koffiefilter #42 een vervolg aan te geven. ‘Ik probeer de dingen te doen in zo veel mogelijk tijd. Ik heb geen haast.’

Positieve energie vasthouden en inzetten
Herken je dat? Onverwachts kom je iemand tegen waar je gelijk een goed gesprek mee hebt. Je voelt elkaar aan, er is ruimte om je verhaal te delen en je wordt geladen met nieuwe energie. Zo voelde voor mij de nieuwe ontmoeting met Philippine, nadat we elkaar vroeger op een zomerkamp in de bossen van Ommen voor het eerst hadden gezien. Toen hebben we niet zo veel woorden gewisseld, maar dat haalden we binnen een dag weer in. De missie waar Philippine op haar LinkedIn over schrijft, is: ‘I believe that everybody should do what they are good at and love doing’. Ze wil daarmee mensen met zichzelf, en elkaar, verbinden. Want waarom zou je iets doen wat alleen maar energie kost?
Allebei zijn we jong afgestudeerd en vervolgens door onze eigen energie gestuurd naar projecten buiten de gebaande paden. Geen vaste baan, wel eigen baas en eigen structuur. De beste traineeship die ik had kunnen wensen, en ook nog eens zelf vormgegeven. Niet dat het altijd makkelijk was en is: veel pieken, stuiteren van energie en dan soms ook weer het gevoel hebben dat je doelloos rondstruint. Ik spreek met Philippine over hoe zij omgaat met deze pieken en hoe je deze positieve momenten kunt vasthouden en door kunt trekken naar die ‘doelloze’ momenten. Philippine: ‘Als ik zo’n positief moment heb, dan schrijf of teken ik het voor mezelf op papier. Door die momenten op te schrijven heb ik altijd een tastbaar document waar ik op terug kan kijken, bijvoorbeeld bij zo’n doelloos moment. Ook heb ik me voorgenomen om deze energieke momenten en kleine/grote successen te vieren. Dat doe ik soms alleen, soms met vrienden, maar altijd met goed eten en drinken.’

We zijn mens, geen functieomschrijving
Met een nieuw jaar in het vooruitzicht is het ook tijd om nieuwe plannen te maken. Philippine is op zoek naar een nieuwe uitdaging en ontdekt door deze tocht dat ze iets anders zoekt dan nu in vacatures wordt aangeboden. Het liefst zouden we allebei maar vier uur per dag achter onze computer werken en de rest van de dag de tijd hebben om te brainstormen, de straat op te gaan, schilderen en te ontdekken. ‘Ik wil m’n computer eigenlijk alleen gebruiken om te mailen, alleen als het urgent is en verder om inspiratie op te doen. Ik snap niet waarom we zo veel moeten doen in zo min mogelijk tijd. Ik probeer de dingen te doen in meer tijd. Ik wil me verdiepen en heb daarbij geen haast. Daarom zal het misschien ook wat langer duren voordat ik een nieuw werk heb, maar ik wil de beste plek voor mezelf, als mens, en niet de beste positie of functie voor een bedrijf’, zegt Philippine. En dat laatste brengt op ons een nieuw onderwerp. Want als je door een bedrijf niet als functie gezien wilt worden, dan moet je je CV aanpassen om niet alleen maar je werkervaring te benoemen. Philippine heeft op haar CV nu haar rollen beschreven die zij heeft vervuld bij verschillende projecten. Rollen als verbinder, motivator, bouwer. Hiermee kun je volgens mij inderdaad beter je identiteit van jou als mens laten zien. Lastig voor ons is dat bedrijven nog niet aan deze vorm gewend zijn. Wij willen niet alleen op basis van onze studie worden aangenomen, maar we willen als mens de ruimte krijgen om waarde toe te voegen. We willen onze talenten inzetten, iets doen binnen en ook buiten je comfort zone en iets doen wat we leuk vinden. ‘Eigenlijk wil ik gewoon gelukkig zijn’, zegt Philippine.

De Koffiefilter
Met een persoonlijke koffiefilter nodigt Marie Louise voor elke donderdag iemand uit om met een kop koffie samen van gedachten te filteren. Na afloop lees je op dekoffiefilter.nl over de opvallende, leuke of leerzame punten uit het gesprek en zo staan er eind dit jaar 52 koffiefilters vol inspiratie, ontdekkingen en energie online.

No comments

Leave a reply

de Koffiefilter, elke donderdag versgezet in je inbox

* = verplicht veld