de Koffiefilter #37 met Pip Blom

4 Posted by - 24 oktober 2013 - Koffiefilter

Ik wil niet meer naar school en heb dat onderbouwd met tien redenen’, twitterde Pip Blom vorige week. Wie is Pip? Ze is 17 jaar, woont in Amsterdam, erg ambitieus, nu 6 VWO, zingt, luistert minimaal 7 uur muziek per dag en een optreden op Glastonbury is haar levensdoel. Voor de Koffiefilter #37 ging ik langs bij Pip en sprak ik met haar over ambitie, muziek, internet en onze toekomst. ‘Er moeten toch meer jonge mensen zijn die muziek willen maken?!’

Ambitie wordt niet gehoord
Enthousiast doet Pip de voordeur voor me open en nodigt me aan de eettafel uit voor het Koffiefiltergesprek. In de eerste minuten wordt me al duidelijk dat muziek een erg belangrijk onderdeel is van Pip’s leven. Als dochter van de oprichters van 3 voor 12 kan ze me van alles vertellen over Punk, Universal en de Amsterdamse popsong competitie Mooie Noten waar ze in 2013 met eigen geschreven nummers aan meedeed. ‘Achteraf ben ik blij dat ik de laatste ronde voor de finale afviel. Ik weet niet of ik zo’n groot optreden al had gewild. Ik vind muziek maken heel erg leuk maar optreden toch best wel spannend.’ Door Mooie Noten heeft ze in korte tijd 14 nummers geschreven en alsnog haar eigen CD uitgebracht. In haar leven wil ze dan ook het allerliefst muziek maken, maar geen zangdocent worden. Daarom denkt ze er over om na haar eindexamen en een tussenjaar met de studie Journalistiek te beginnen. Pip: ‘Ik denk toch soms dat ik de juiste keuze voor m’n toekomst moet maken. Alleen maar iets in de muziek gaan doen, geeft me dan geen stabiele toekomst. Daarom dat ik ook een studie wil doen. En dan zeg ik nu wel dat ik journalist wil worden, maar eigenlijk weet ik ook niet wat zo’n baan of een andere dan eigenlijk inhoudt.’ De gedachtes van Pip zijn voor mij herkenbaar. Je bent jong en merkt dat je iets van je toekomst wilt maken maar mist daarin de begeleiding. Pip heeft een enorme interesse in muziek maar kan met deze ambitie niet terecht op haar school. Wat moet ze dan? Ik vertel haar over mijn jaar als uitwisselingsstudent in Mexico, opleiding, verschillende werkervaring en keuzes die ik heb gemaakt waardoor ik nu doe wat ik nu doe. Zo ook over de start van de Koffiefilter en nu de Gerrit Rietveld Academie, twee dingen waarvan ik tijdens de middelbare school ook nooit had bedacht dat ik dat zou gaan doen. Dat je toekomst dus alsnog anders kan gaan dan je bedenkt. Maar dat ik ook heb ervaren dat je je toekomst wel kunt sturen door al je vragen te stellen, mensen te spreken uit het vakgebied, gewoon doen en dus vaak je angsten overwinnen.

Jonge muziekliefhebbers gezocht!
Maar eerst moet Pip nog even haar eindexamen halen. ‘M’n ouders zeggen allebei dat ze nog nooit ergens een diploma hebben hoeven laten zien, dus vraag ik me soms af wat ik nog op school doe. Ik vind school wel leuk hoor en maak m’n eindexamenjaar ook zeker af maar ik mis de connectie met muziek en mensen die muziek ook leuk vinden. Ik zou graag met andere jonge muziekliefhebbers in contact komen en muziek maken. Via Twitter kom ik toch al snel bij oudere mensen, maar ik zou graag jongeren van mijn leeftijd met dezelfde interesse willen spreken’, vertelt Pip. Hiermee nodigt ze elke jongere geïnteresseerd in muziek uit om contact met haar op te nemen. Op pipblom.com lees je hoe!

Ambitie in het onderwijs
‘Ik ben zelf erg ambitieus en vind het jammer dat ik daar op school niet veel mee kan’, zegt Pip. Allebei denken we dat het onderwijs anders moet met meer aandacht voor de ambities van jongeren. ‘Er moeten docenten voor de klas staan die zielsveel van hun vak houden. Je haalt namelijk betere cijfers als je een gemotiveerde docent hebt, want ik vind het interessant om te luisteren. Docenten zouden een hoger salaris moeten krijgen waardoor er meer relevante en enthousiaste mensen interesse krijgen in deze baan. Zo kun je straks kiezen uit honderd potentiële docenten in plaats van uit tien, zoals nu’, aldus Pip.

Zoals Pip me over haar ambities en ideeën vertelt, geloof ik er zeker in dat ze wel goed terecht komt. We hebben afgesproken dat we elkaar in de toekomst om advies mogen blijven vragen. Ik kan namelijk nog veel van haar leren bijvoorbeeld op het gebied van internet. Ook al ben ik er ook mee opgegroeid, het gemak waarmee zij er gebruik van maakt en er in gelooft dat het ons leven makkelijker gaat maken, wil ik wel van haar blijven leren. Ik ben nieuwsgierig naar wat onze toekomst ons gaat brengen.

De Koffiefilter
Met een persoonlijke koffiefilter nodigt Marie Louise voor elke donderdag iemand uit om met een kop koffie samen van gedachten te filteren. Na afloop lees je op dekoffiefilter.nl over de opvallende, leuke of leerzame punten uit het gesprek en zo staan er eind dit jaar 52 koffiefilters vol inspiratie, ontdekkingen en energie online.

No comments

Leave a reply

de Koffiefilter, elke donderdag versgezet in je inbox

* = verplicht veld