de Koffiefilter #30 met Jeroen van Pelt

1 Posted by - 22 augustus 2013 - Koffiefilter

Verwachtingen. Wat heb je er aan als je toch niet weet of ze waarheid worden? Ze leiden vaker tot teleurstelling dan tot realiteit. Toch hebben we verwachtingen, de een meer dan de ander. Voor de Koffiefilter #30 stapte ik de deur uit om bij iemand de verwachting van vandaag te doorbreken. Bij de Koffie Salon sprak ik een man aan en vroeg hem of hij even tijd had voor een gesprek. ‘Uhm, nou ja eigenlijk ging ik de krant lezen, maar goed.’ Ik ontmoette Jeroen van Pelt. We spraken over verwachtingen en zijn leven zonder plan. ‘Hoe kan ik mezelf verbazen?’

Man zonder plan
Zonder ons verder aan elkaar voor te stellen, vraag ik Jeroen: ‘Wat verwacht je van vandaag?’ Jeroen: ‘dat ik vandaag op het strand kom te liggen en dat de zon gaat schijnen!’ Nu ik dit koffiefilterverhaal schrijf, ben ik benieuwd of hij ook daadwerkelijk op het strand ligt of dat iets anders zijn verwachting heeft verstoord. Jeroen werkt als grafisch ontwerper en vertelt dat hij zich laat leiden door wat er op zijn pad komt en inspeelt op de dan ontstane situatie. ‘Ik ben een man zonder plan. Veel mensen willen graag vastigheid en uitgestippelde zekerheid, maar ik ga graag de uitdaging aan. Het draait niet alleen om het einddoel maar ook om de weg ergens heen’, zegt hij zelf.  ‘Maar om te leven zonder plan moet je soms wel over moed beschikken. je weet vaak niet wat er komt of hoe iets zal lopen. daar moet jij en je omgeving wel tegen kunnen. Voor de een is dat misschien te veel onzekerheid maar voor mij maakt dat dat ik mezelf kan verbazen’, vertelt Jeroen. Ik herken me wel in Jeroen’s manier van leven zonder te weten wat je kan of wil verwachten. Ik krijg veel energie van situaties waarvan ik nog niet weet wat er komen gaat. De kracht van het onbekende. Daarom kwam ik vanochtend ook graag m’n bed uit omdat ik had bedacht om een onbekende met een kop koffie aan te spreken. Onbevangen en zonder verwachtingen.

Opdrachtgevers
Jezelf de ruimte geven om je te kunnen verbazen, zo geeft Jeroen zijn leven én zijn werk het liefste vorm. ‘En dan is het helemaal mooi als de opdrachtgever de visie heeft jou jouw werk te laten doen. Karel Martens verwoordt het heel mooi in zijn film: “Als een opdrachtgever niet deugt kun je net zo goed thuis blijven, want dan wordt de samenwerking niks.” Als voorbeeld van een tegenovergestelde situatie vertelt Jeroen over een pitch die hij voor Altra heeft gemaakt. ‘Uiteindelijk hebben ze mij niet gekozen omdat ze mij “té conceptueel” vonden. Tsja.. Dan is het maar goed dat dat niks geworden is’, zegt Jeroen. ‘De gemiddelde opdrachtgever zoekt meestal naar het vertrouwde en dus kun je soms beter iets ontwerpen met een stúkje herkenning. In die zin zijn opdrachtgevers net kinderen. Die kiezen vaak ook een film uit die ze al een keer eerder hebben gezien, want dat geeft ze veiligheid.’ Vanuit die herkenning kunnen we weer iets nieuws ontdekken. Eigenlijk blijven we dus allemaal een kind, concluderen we samen bij de tweede kop koffie. Jeroen noemt nog een belangrijke voorwaarde die ik graag meeneem in mijn eigen leven: ‘Als je weet wat je wil, weet je ook wat je nodig heb als basis, de rest is vrije tijd waarmee je de ruimte hebt om jezelf te verbazen. Vervolgens kan er van alles ontstaan’, aldus Jeroen.

De Koffiefilter
Met een persoonlijke koffiefilter nodigt Marie Louise voor elke donderdag iemand uit om met een kop koffie samen van gedachten te filteren. Na afloop lees je op dekoffiefilter.nl over de opvallende, leuke of leerzame punten uit het gesprek en zo staan er eind dit jaar 52 koffiefilters vol inspiratie, ontdekkingen en energie online.

No comments

Leave a reply

de Koffiefilter, elke donderdag versgezet in je inbox

* = verplicht veld