de Koffiefilter #26 met Joann Trustfull

1 Posted by - 18 juli 2013 - Koffiefilter

De Koffiefilter is op de helft. Deze week stapte ik op m’n fiets voor mijn 26ste gesprek met een onbekende om te spreken over “omdat het kan”. Al fietsende door stad met bestemming onbekend stapte ik op de pont naar Noord. In Noord fietste ik een rondje en kwam langs het HEMA hoofdkantoor. Als fan van het Hollandse merk en met het motto ‘omdat het kan’, besloot ik m’n fiets te parkeren en ging naar binnen. Daar ontmoette ik Joann Trustfull, werknemer op de afdeling Corporate communicatie van HEMA. ‘Het leven blijft je verrassen.’

Omdat het kan, kan
Nu zesentwintig weken op een rij drink ik elke week met iemand anders koffie en filteren we van gedachten over ondernemen, creatie, communicatie, leven of iets anders dat er langskomt. Zesentwintig mensen hebben zich opengesteld voor een gesprek, geen interview, zonder structuur, belang of duidelijk doel. Veertien van deze gesprekken was een eerste ontmoeting met een onbekende. Elkaar inspireren, vertellen, luisteren en verwonderen. Voor de 26ste koffiefilter had ik mezelf de opdracht gegeven om met een onbekende te spreken, zonder afspraak op een onbekende locatie. Om daarmee te ontdekken hoe “omdat het kan” in zo’n geval zou werken en of je dus werkelijk met iedereen in gesprek kunt gaan ook al ben je voor elkaar een onbekende. Dat ik daarmee deze week met een koffiefilter in m’n hand bij het hoofdkantoor van HEMA naar binnen zou lopen en zou vragen of er iemand even tijd heeft voor een gesprek, dat had ik ook niet bedacht. En het kan. Aan de mevrouw van de receptie legde ik mijn Koffiefilterproject uit terwijl Joann, net klaar met lunchen, het gebouw binnen kwam lopen. Zij had wel even tijd voor een gesprek en ik mocht mee naar binnen, écht HEMA. Zo zat ik binnen tien minuten na binnenkomst met Joann aan tafel in de binnenplaats van het merk dat het leven van mensen leuker en makkelijker wil maken. Iets dat ze bij mij regelmatig weten te bereiken en door het gesprek met Joann is de kern van de Koffiefilter ook geraakt.

Blijf positief
Joann werkt voor de afdeling corporate communicatie van HEMA. Omdat ik geïnteresseerd ben in het verhaal van de persoon en niet kom voor het corporate verhaal van HEMA, mag ze zo bij mij aan tafel aanschuiven. Ik vertel haar dat ik ook wel benieuwd ben naar het corporate verhaal van HEMA maar dat ik vind dat het corporate verhaal waarheid wordt door het gedrag van de mensen die voor het merk werken en dat ik dus daarmee graag met haar als mens spreek. Het is natuurlijk de aanleiding van dit gesprek en daarom vroeg ik Joann: ‘Hoe kijk jij aan tegen het gegeven “omdat het kan” en hoe maak jij misschien hier gebruik van in je leven?’ ‘Ik ben heel positief en sta open voor verrassingen en dus ook om met jou in gesprek te gaan. Ik geloof wel in karma en denk dat als je iets goed doet voor een ander, dat je het van zelf ergens ook weer terug krijgt. Ik heb een zoon van 15 jaar oud, wat maakt dat ik niet meer alleen maar doe wat er op m’n pad komt en doe waar ik zin in heb. Ik voel m’n verantwoordelijkheid en kies als moeder meer voor zekerheid. In de opvoeding van mijn zoon probeer ik hem wel mee te geven dat hij zoveel mogelijk van het leven moet genieten en dat als je er voor openstaat, het leven je altijd zal verrassen’, antwoordt Joann. We benoemen onze ontmoeting ook tot een van die verrassingen die het leven heeft en kijken naar de nog onbeschreven koffiefilter voor ons op tafel. Op de koffiefilter heb ik mijn logo gestempeld en ik leg haar uit wat deze skyline betekent. De molen staat symbool voor dat ik, ondanks wat buitenland ervaring, toch echt een Hollandse ben, de Euromast voor Rotterdam waar ik werd geboren en opgroeide en het Amsterdamse huis voor waar ik nu woon en werk en als laatste de kerk. De kerk symboliseert mijn achternaam van Dorp en mijn energie om iets kleins te laten groeien tot groots zonder gelovig te zijn. Joann vertelt dat zij wel gelovig is en geeft me het volgende mee: ‘Blijf positief. God geef je precies datgene wat je aankunt en waarvan je kunt leren.’ Met in mijn hand deze levensles op de 26ste koffiefilter geschreven, bedank ik Joann voor haar tijd en deze ontmoeting. Omdat het kan, kan. Ik ben klaar voor de 2e helft van de Koffiefilter!

De Koffiefilter
Met een persoonlijke koffiefilter nodigt Marie Louise voor elke donderdag iemand uit om met een kop koffie samen van gedachten te filteren. Na afloop lees je op dekoffiefilter.nl over de opvallende, leuke of leerzame punten uit het gesprek en zo staan er eind dit jaar 52 koffiefilters vol inspiratie, ontdekkingen en energie online.

2 Comments

 • Arjan van den Berg 20 juli 2013 - 12:29 Reply

  Dat het verhaal van de organisatie, in dit geval de Hema, moet kloppen met het verhaal van de medewerker, doet me weer denken aan Storytelling(Matters).

  Je hebt wel lef om zomaar ergens binnen te stappen en te vragen of je iemand kunt spreken over je persoonlijke thema/ project. Inmiddels zul je al wel zoveel gesprekken hebben gehad, dat je je ‘pitch’ moeiteloos af kunt steken. Vond je het nog spannend?

  Mooi dat je zoveel positieve mensen weet te spreken met elk hun eigen levenslessen. Met die van Joann ben ik het ook zeker eens. En als je er voor open staat, je je laat verrassen, is er een hoop mogelijk! :-)

  Heb je al ideeën voor de tweede helft van De Koffiefilter?

  • Marie Louise 30 juli 2013 - 14:44 Reply

   Dank je wel voor je reactie Arjen! Ik was even op vakantie waardoor ik nu pas kan reageren. Ondanks dat ik steeds beter weet waar de Koffiefilter voor staat, is het nog steeds heel spannend om het aan anderen te vertellen. Het initiatief komt puur uit mezelf waardoor ik me dus nergens achter kan verschuilen. Gelukkig word ik er steeds beter in om het met anderen te delen met als resultaat dat het aantal nieuwsgierigen blijft groeien! En wat er komend halfjaar ontstaat? Ik laat het gebeuren :). Groet! Marie Louise

  Leave a reply

  de Koffiefilter, elke donderdag versgezet in je inbox

  * = verplicht veld