de Koffiefilter #24 met Joost Röselaers

2 Posted by - 4 juli 2013 - Koffiefilter

Ik leer steeds meer dat ik van te voren wel kan bedenken hoe het gaat, maar dat ik veel meer ontdek en beleef als de stappen voor de toekomst niet vastliggen. Dat is ook zo met de Koffiefilter. Ik heb geen agenda voor de komende periode van mensen die ik spreek. Maximaal een week van te voren maak ik contact en soms een dag van te voren weet ik of het gesprek doorgaat. Zo werd ik voor de Koffiefilter #24 in contact gebracht met Joost Röselaers, remonstrants predikant in Amsterdam. Een gesprek over de zin en zinloosheid van leven. ‘De zin van het leven is genieten van het moment.’

Genieten van leven
Aan een tafel in het restaurant van het Stedelijk Museum ontmoet ik Joost. Ik vertel hem over het ontstaan van de Koffiefilter en hij vertelt mij over zijn werk als predikant. Ik vraag hem naar zijn rol als predikant in de maatschappij en over geloven. ‘Wat is geloof volgens jou?’  Joost: ‘Geloof geeft je vertrouwen in iets. Door te geloven geef je zin aan het leven en kun je elkaar ook steunen in het zinloze zinloze van het leven. Iedereen vraagt zich namelijk wel eens af wat hij of zij wil in het leven. Vroeger leefde je voor de bestemming na de dood,  namelijk, de hemel of de hel. Nu dat idee steeds meer wegvalt, wordt de zinloosheid van het leven ook duidelijker en kun je wel eens overvallen worden door de gedachte dat het niet uitmaakt wat je hier op aarde doet, want je gaat toch dood. Het geloven en met elkaar in gesprek gaan over de zingeving van het leven, geven je vertrouwen om zin aan je leven te geven.’ Ik moet hier over nadenken. Hoe vaker ik de woorden zin, zingeving en zinloosheid in combinatie met “het leven” hoor en uitspreek, krijgen ze ook een andere, misschien wel zwaardere, betekenis. Een betekenis die ik niet direct kan plaatsen. Ik vraag Joost wat volgens hem dan de zin van het leven is. Hij antwoord: ‘Leven is een zoektocht en deze zoektocht zelf is al zingeving waarmee je zin geeft aan het leven. Voor mij is de zin van het leven dat je kunt genieten van het leven. Dat je kunt genieten van het moment. Het moment dat gevormd wordt door de plek waar je nu bent, wat je ziet, wat je eet, met wie je praat en zo veel meer. En het geloof en de verhalen van bijvoorbeeld Mozes kunnen je diepgang en daarmee ook vertrouwen geven aan het moment waarin je leeft.’ Hij vertelt dat het geloof en de dienst op zondag voor de groep oudere mensen in Nederland vooral een sociale functie heeft. Het is een wekelijkse activiteit waarbij mensen oog hebben voor elkaar en dankzij dat moment zien deze mensen nog anderen naast hun familie. Voor de 60-minners, vervolgt Joost, geldt dat het vaste moment op zondag minder aantrekkelijk is en dat het niet geeft dat moment meer los te laten. Gespreksgroepen in de week en door het dagelijks leven heen, kunnen ook een goede manier zijn om de diepgang van het leven te bespreken. ‘Ik trouw ook mensen die niet gelovig zijn maar wel diepgang willen geven aan hun huwelijk. Ze Googlen dan woorden als “kerk” of “predikant Amsterdam”, en komen zo dan bij mij uit. Samen geven we diepgang aan hun moment’, licht Joost toe. Ik moet even lachen om hoe het laagdrempelige Google ons in die vraag naar diepgang helpt.

Naar Londen
Aankomende september vertrekt Joost naar Londen om daar als predikant voor de Nederlandse gemeenschap aan het werk te gaan. Naast de dienst op zondag denkt Joost ook na over hoe hij de gemeenschap buiten de dienst om kan bereiken en met elkaar kan verbinden. ‘Londen is een hectische stad om in te leven. Ik wil voor deze mensen een plek faciliteren, on- en/of offline, waarin ze even uit deze hectiek kunnen stappen.’ Geïnspireerd door de Koffiefilter heeft hij mij gevraagd om mee te denken over een vergelijkbaar project in Londen. Dat vind ik heel erg leuk. Ik ben benieuwd wat er mag ontstaan!

Delen en luisteren
Na afloop van het gesprek besef ik me dat deze ontmoeting voor mij de kern van mijn 52 Koffiefilterproject raakt. Op een plek in de stad, aan tafel zitten met iemand die je daarvoor nooit hebt ontmoet en spreken over de waarde van ons bestaan. Zo simpel kan het zijn, je verhaal delen en luisteren naar de ander.

De Koffiefilter
Met een persoonlijke koffiefilter nodigt Marie Louise voor elke donderdag iemand uit om met een kop koffie samen van gedachten te filteren. Na afloop lees je op dekoffiefilter.nl over de opvallende, leuke of leerzame punten uit het gesprek en zo staan er eind dit jaar 52 koffiefilters vol inspiratie, ontdekkingen en energie online.

No comments

Leave a reply

de Koffiefilter, elke donderdag versgezet in je inbox

* = verplicht veld