De Koffiefilter #18 met Marjolijn van Heemstra

2 Posted by - 23 mei 2013 - Koffiefilter

Voor meer dan de helft ingevuld ligt naast m’n computer het aanvraagformulier voor een wereldpaspoort. De stap naar wereldburger. Ik kreeg dit formulier na afloop van de voorstelling Garry Davis, het slotstuk van de drieluik gemaakt door Marjolijn van Heemstra. Ze studeerde godsdienstwetenschappen en werkt nu o.a. als theatermaker, dichter en freelance journalist. Voor de Koffiefilter #18 spraken we over de maakbaarheid van je leven, over zijn of worden en Facebook. ‘Facebook is de flyer van het leven dat je wilt leven.

Wereldburger
M’n hart maakt een sprongetje bij het idee om straks met mijn wereldpaspoort door het leven te kunnen. Toch is het verhaal dat Marjolijn vertelt met de voorstelling Garry Davis niet zo rooskleurig. Garry Davis is een 91-jarige acteur, globalist en vredesactivist. Na gediend te hebben in de WO II verscheurde hij zijn Amerikaanse paspoort en riep zichzelf uit tot eerste officiële wereldburger. Marjolijn zocht hem thuis op in Amerika waar ze spraken over de (on)mogelijkheid precies je idealen te leven. Geraakt en verwonderd door de voorstelling kwam na afloop de vraag ‘Wie ben ik eigenlijk?’, steeds vaker in m’n gedachten terug. Deze gedachtegang vormde de basis voor het gesprek met Marjolijn. ‘Ben je iets, of ben je onderweg om te worden?’, reageert Marjolijn. ‘Volgens mij gaat het om dat laatste. Je bent onderweg om je leven te ontdekken. En de weg die je volgt is maakbaar. Door dicht bij je fascinaties te blijven, voor mij zijn dat schrijven en conflictbemiddeling, blijf je in verbinding met jezelf en blijf je nieuwsgierig. Ik besef me daarnaast ook heel goed dat de omgeving waarin je opgroeit, de opvoeding van je ouders en misschien ook wel een stukje geluk invloed op de maakbaarheid van je leven hebben. Van mijn ouders heb ik bijvoorbeeld op jonge leeftijd de ruimte gekregen om te wisselen van middelbare school. Iets waarvan ik zelf had bedacht dat ik dit wilde. Dit was het eerste moment waarop ik me realiseerde dat je je eigen leven kunt ontdekken.’
Zo leer ik zelf steeds meer over de weg van mijn leven. Toch vind ik het soms ook wel vermoeiend, die weg van worden. Dan lijkt me ‘gewoon iets zijn’ heel ontspannend en eenvoudig.

Facebook: je bent wat je liket
Met de komst van Facebook is je leven letterlijk maakbaar en kleurbaar. Als columniste van Trouw interviewde Marjolijn mij als onbekende Facebookvriend tijdens dit offline gesprek over online vriendschappen. Ik verbaas me wel eens over mijn eigen gebruik van dit vriendennetwerk. Door de Koffiefilter gebruik ik het meer dan vroeger. Tegelijkertijd word ik onrustig van het idee dat ik gebruik maak van een product dat een jongen uit Amerika toevallig heeft bedacht en daar nu heel veel geld mee verdient. Een product waar de wensen van adverteerders belangrijker zijn, dan dat ze willen bijdragen aan het versterken van mijn vriendschappen. Ik ben er ingetrapt. Zo checken Marjolijn en ik, net zoals vele anderen, ook even onze Facebook-pagina voor een rood stoplicht. Waarom?! Wat willen we eigenlijk met Facebook? ‘Veel mensen om me heen zie ik hun Facebook-profiel opzeggen. Ze zijn er klaar mee en ik denk er zelf ook steeds vaker over om ermee te stoppen. Om informatie te delen over mijn voorstellingen is Facebook een handig kanaal, maar dan kan ik bijvoorbeeld ook een artiestenpagina aanmaken.’ Je kiest de beste foto van jezelf als profielfoto, je deelt misschien wel niks om ‘mysterieus’ over te komen, je deelt alleen je mooiste vakantiefoto’s, bent aanwezig bij de beste feestjes en liket de grappigste statussen van je vrienden. Conclusie: Facebook is de flyer van het leven dat je wilt leven. Op Facebook bouw je dus helemaal niet aan de echte weg van het worden. Maar draagt een zelfverzonnen wereldpaspoort daar dan wel aan bij? Ik ga door met ontdekken.

Garry Davis in Amsterdam en Rotterdam
Grijp je kans en kom vanavond, 23 mei, naar de voorstelling Garry Davis in Frascati in Amsterdam. 24, 25 en 26 mei staat Marjolijn in het Ro Theater in Rotterdam. Een volgende kans krijg je tijdens haar tournee dit najaar.

De Koffiefilter
Met een persoonlijke koffiefilter nodigt Marie Louise voor elke donderdag iemand uit om met een kop koffie samen van gedachten te filteren. Na afloop lees je op dekoffiefilter.nl over de opvallende, leuke of leerzame punten uit het gesprek en zo staan er eind dit jaar 52 koffiefilters vol inspiratie, ontdekkingen en energie online.

Ben je nieuwsgierig, wil je iemand aanraden of zelf meedoen? Mail naar contact@marielouisevandorp.nl.

No comments

Leave a reply

de Koffiefilter, elke donderdag versgezet in je inbox

* = verplicht veld