De Koffiefilter #14 met Maurits Mazel

2 Posted by - 25 april 2013 - Koffiefilter

Hij werkt als arbeidsrechtadvocaat bij Boekel de Nerée en heeft sinds begin dit jaar zijn vrachtwagenrijbewijs. Omdat het kan? Of zat er een werkelijke gedachte achter? Hier wilde ik wel meer over weten. De Koffiefilter #14 met Maurits Mazel gaat over jezelf met aandacht laten afleiden om van daaruit gefocust te werken. ‘Sta jezelf toe dat je wordt afgeleid. Hiermee creëer je ruimte om te zien wat er al is.’

Leid jezelf af
Begin dit jaar nam Maurits 2,5 maand vrij en stapte in een vrachtwagen. 25 praktijklessen en drie theorie-examens verder haalde hij zijn rijbewijs. Het eerste wat zijn examinator tegen hem zei bij het binnenstappen van de vrachtwagen was: ‘Zo, dus jij bent de nieuwe Moszkowicz!’ waarmee het gespreksonderwerp was bepaald. ‘Het was een gave manier om met hele andere mensen buiten mijn dagelijkse omgeving, de Zuidas, in contact te komen.’ Je werkt als arbeidsrechtadvocaat, hoe kom je dan op het idee om vrachtwagenrijbewijs te halen? ‘In m’n werk ben ik getraind rationeel te denken en in structuren te argumenteren. Ik werk constant met schema’s, ordenen en binnen korte tijd adviseren. Ik heb mezelf dit aangeleerd, maar weet van mezelf dat ik ook empatisch ben. Ik krijg veel energie van kleine dingen zien en met aandacht dingen doen. Zo kom ik uit m’n dagelijkse realiteit en kom ik op andere gedachten. Natuurlijk had ik ook een taal kunnen leren of kunnen reizen in plaats van vrachtwagenrijlessen te nemen. Maar ik wilde iets doen waarbij ik praktisch uitvoerend bezig was, maar tegelijkertijd ook mijn hersens moest gebruiken. Mezelf helemaal onderdompelen in een andere belevingswereld. Ik leid mezelf vaak genoeg af om zo ruimte te creëren voor nieuwe gedachten en mogelijkheden. Als ik bijvoorbeeld binnen korte tijd een belangrijk advies voor een cliënt moet opleveren, gun ik mezelf eerst ruimte. Om te ordenen. Dat kan door een rondje lopen buiten, of een tijdje Googlen, Facebooken. Hiermee creëer ik ruimte om van daaruit me te kunnen focussen op m’n werk.’

Blijf dansen, met aandacht
Tijdens het gesprek vroegen we ons af of (en zo ja, wat) je in je moet hebben om jezelf toe te staan jezelf te laten verwonderen door de kleine dingen om je heen. Wat is er voor nodig om het te zien? Is het ontvankelijk zijn, ruimte hebben? Of iets anders? We besloten dat oprechte aandacht een belangrijk onderdeel hiervoor is. Met aandacht durven luisteren naar jezelf, weten wie je bent en daar dan ook naar durven handelen. En dat laatste is lastig. We zijn geneigd wanneer je ontdekt waar je werkelijk energie van krijgt, dat gelijk weg te rationaliseren. Misschien wel vanuit een behoefte aan zekerheid. En als je zou willen luisteren naar behoeftes en emoties (die er tóch gewoon zijn), moet je afscheid nemen van je behoefte aan zekerheden. ‘Mensen hebben een natuurlijke behoefte aan zekerheid, maar ik zie onder andere in mijn werk dat die zekerheid maar relatief is. Je voelt je waarschijnlijk al een tijdje comfortabel bij de zekerheden die je om je heen hebt opgebouwd. Als het kaartenhuis indondert, dan besef je je ineens dat alles relatief is. Je kunt jezelf voorbereiden op dit soort momenten door in beweging te blijven. Mijn advies is dan ook “blijf dansen”. Blijf kritisch naar wat je doet, voor wie je iets doet en durf keuzes te maken. Blijf in beweging. Het halen van m’n vrachtwagenrijbewijs was iets geheel uit m’n comfortzone. Ik moest mezelf toestaan om te dansen en daar niet over te oordelen.’ Samen kwamen we tot de conclusie dat je om te kunnen dansen de volgende drie onderdelen moet doorlopen: 1. Luister naar je zelf. 2. Weet wie je bent en waar je energie van krijgt. 3. Durf daar naar te handelen.

Stel je maar eens voor. Je gaat doen wat je écht leuk vindt. …… Dat zou wat zijn hé? Het is vast onmogelijk, maar toch. Wat zou je dan gaan doen en wat heb je daarvoor nodig? Vertel!

De Koffiefilter
Met een persoonlijke koffiefilter nodigt Marie Louise voor elke donderdag iemand uit om met een kop koffie samen van gedachten te filteren. Na afloop lees je op dekoffiefilter.nl over de opvallende, leuke of leerzame punten uit het gesprek en zo staan er eind dit jaar 52 koffiefilters vol inspiratie, ontdekkingen en energie online.

Ben je nieuwsgierig, wil je iemand aanraden of zelf meedoen? Mail naar contact@marielouisevandorp.nl.

 

 

 

 

No comments

Leave a reply

de Koffiefilter, elke donderdag versgezet in je inbox

* = verplicht veld